Categories
Informatika

VPS kontra fizikai szerverek

Cégvezetőként komoly dilemmát jelenthet annak eldöntése, hogy vállalkozásunk fizikai szerver, vagy VPS szerver infrastruktúrát használjon működéséhez. A megfelelő választáshoz mindenekelőtt fontos tisztázni a két lehetőség közötti legfontosabb különbségeket, azok egyedi jellemzőit, előnyeit és hátrányait.

Fizikai szerverek esetén az ideális körülményeknek megfelelő tárolás az egyik legfontosabb szempont. Ezen szerverek komoly hűtést és védelmet igényelnek. Gondoljunk csak bele micsoda károkat okozna cégünknek egy esetleges beázás. Ma már az információ a legnagyobb érték és ezen adattárolók sokszor felbecsülhetetlen értékű adatmennyiséget hordoznak magukban. Éppen ezért amennyiben a megfelelő és biztonságos tárolás nem megoldható, bölcsebb választás a VPS szerver. További kellemetlenségeket okozhat ezeknél a szervereknél, hogy bővítésük időigényes. Előnyünkre válhat azonban, hogy egy esetleges hacker támadás esetén azonnal lekapcsolhatók, ezzel megelőzve az adatlopást. Ez különösen hasznos lehet abban az esetben, ha a cég nem rendelkezik kiemelkedően erős vírusvédelemmel.

A VPS szerverek az utóbbi néhány évben terjedtek el rohamosan. Ezek lényege, hogy a vállalat az operatív működéshez szükséges eszközeit egy különálló, saját erőforrásokkal rendelkező, biztonságos adatparkban található szerverről éri el, internet használatával. A kulcs a biztos és gyors internetkapcsolat. Fontos előny az ár, a VPS szerverek használata ugyanis jóval költséghatékonyabb, mint a fizikai szerverek telepítése és megfelelő tárolása. Kiemelkedően hasznos még a könnyű bővíthetőség, így csak azért kell fizetnünk, amire valóban szükségünk van.

Amennyiben nem stabil és megbízható cégünk internetkapcsolata, vagy vírusvédelme, érdemes lehet elgondolkozni fizikai szerver telepítésén, összességében azonban a VPS szerverek egy jóval költséghatékonyabb és rugalmasabb alternatívát kínálnak az adatok megfelelő tárolására.