Categories
Ingatlan

Vasbeton szerkezetek mindenhol

Lőttbeton technológiát számos helyen alkalmaznak, többek közt például a hidak és felüljárók, vasbeton szerkezetének építésekor, valamint csapadékvíz elvezető rendszerek építése alkalmával és a családi házak építésekor, felújításakor is.
Az ember bele sem gondol, amikor átmegy például egy hídon, vagy amikor áthajt egy átjáró alatt, hogy azt is lőttbeton technológiával húzzák fel. Pedig logikus, hiszen sokkal nehezebb lenne egy nagydarab formába öntött betontömböt szállítani egyik helyről a másikra, mint egy lőttbetonozásra alkalmas eszközt vinni az építés helyszínére.
Nem pusztán átjárók, hidak, felüljárók építésére alkalmas a lőttbeton technika, medencéket, munkagödröket, támfalakat és különféle tárolókat, víztornyok szerkezetét egyaránt építenek ezzel a technológiával.
A technológia lényege, hogy egy fúvókából 100 m/s sebességgel kilövik a betonkeveréket, az épített felülettől függően nedves- vagy száraz technológiát alkalmazva. Bár a száraz technológia költséghatékonyabb, de annál több a kárba menő anyag, a nedves technológia esetében bár nagyobb költségekkel kell számolni, de vastagabb betonréteg hordható fel vele.