Categories
Karrier

Nyugdíjas munka – nagyszerű munkalehetőség idősek számára

Aki már több évtizede dolgozik, az ne menjen nyugdíjba? Természetesen de. Ez azonban azt jelenti, hogy a nyugdíjról alkotott felfogásunk egy kis átalakításra szorul.

A nyugdíjas munka lehetőségek szinte végtelenek, az élethosszig tartó munka folytatásától kezdve, esetleg akár részmunkaidőben is, a fiatalok korrepetálásáig vagy a jótékonysági szervezetek önkéntességéig. Vizsgáljuk meg közelebbről, hogy milyen nyugdíjas munkákra gondoltunk.

Véleményem szerint egy UX tesztelő nem csak az egyik legjobb nyugdíjas munka az idősebb munkavállalók számára, hanem sok tech cég számára is nagyszerű lehetőség. A munkaerő öregedésével egyre több felhasználó kerül majd ebbe a kategóriába. Szóval mi is lehetne jobb módja annak, hogy gondoskodjunk róluk is, mint ha érett tehetségeket alkalmazunk az UX tesztelésére?

Azok számára, akik egész életükben sofőrködtek valószínű nem kellene váltani idős korukban, főleg, ha ezt továbbra is nagyon szeretik csinálni. Ez pedig azt jelenti, hogy egy olyan nyugdíjas munka, mint az Uber sofőrködés ahol lehet, vagy a taxi vezetés továbbra is kiváló lehet.

Lehetne mondani általában a mentort, de mivel itt a nyugdíjas munkákról írunk, a munkamentor mellett döntöttem. Ez alatt azt értem, hogy az idősebb dolgozók maradjanak meg mentorként más fiatalabb alkalmazottak számára. Nemcsak a fontos készségeiket tudják átadni, hanem széleskörű szakmai tapasztalataikat is megoszthatják velük. Valami olyasmit, ami egy olyan időszakban történik, amikor az alkalmazottak egyre jobban értékelik szakmai fejlődésüket, és ha valaki mentorálja őket, az szinte versenyelőny.