Categories
Egészség

Miért legyen elsősegély csomag az autónkban?

A 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet alapján kötelező az elsősegély csomag tartása a járművekben.

Az elsősegély csomagnak védenie kell a tartalmát portól és víztől. Az egyes elemei csak a szavatosság lejáratáig alkalmazhatóak. Rendőrségi igazoltatáskor a rendőr ellenőrizheti az elsősegély csomag meglétét és megfelelőségét. Ha nincs nálunk megfelelő elsősegély csomag, akkor a KRESZ 58. § (5) bekezdésében meghatározottak alapján szabálysértés valósul meg, és akár 3 év börtönbüntetés is kiszabható.

Baleset esetén, amennyiben személyi sérülés történik, és mi azért nem tudunk segítséget nyújtani, mert nincs az autónkban elsősegély csomag, akkor a 1/1975. (II. 5.) KPM-BM rendelet alapján „segítségnyújtás elmulasztása” bűncselekmény valósul meg. A segítségnyújtás elmulasztásáért 2 év szabadságvesztés szabható ki. Azonban, ha a sérült meghal, pedig az illető megmenthette volna, akkor 3 év a kiszabható büntetés.

Ezek tükrében nagyon fontos, hogy legyen nálunk érvényes elsősegély csomag, és fontos, hogy tudjuk használni is. A KRESZ tanfolyamon tanultak felelevenítésében több weboldal is segítséget nyújt.