Categories
Szórakozás

Miért érdemes E-Book-on olvasni?

Olvasni jó! És ezt nem kifejezetten azért hangoztatják sokan, mert a művelődés szempontjából elengedhetetlen, vagy mert egyfajta sznobizmusból úgy tartják, hogy a rendszeres olvasás elengedhetetlen ahhoz, hogy kulturált embernek számítsunk.
Többször hallottam már indokként, hogy valaki azért nem olvas (és nem vesz részt semmilyen kulturális programon), mert állítása szerint rendelkezik saját gondolatokkal és ezért nem látja szükségszerűnek, hogy megismerje másokét. Szomorú, hogy egyesek így gondolkodnak, véleményem szerint pusztán a saját gondolataink nem visznek közelebb minket a világ megismeréséhez, és arra felvágni, hogy valaki rendelkezik gondolatokkal körülbelül olyan, mintha arra lenne büszke, hogy lélegzik és képes táplálkozni. A világ megértése és a környezetünk tanulmányozása szempontjából elengedhetetlennek tartom, hogy havi rendszerességgel aktívan olvassunk valamilyen könyvet. Az már teljesen mindegy, hogy az éppen egy önfejlesztéssel kapcsolatos könnyed nyelvezetű pszichológiai iromány, vagy egy kalandregény, de adj Isten egy tanulmánykötet. Nincs izgalmasabb annál, mint ha megérthetünk valamilyen új dolgot, és ha ezáltal is fejleszthetjük a tudásunkat, tágíthatjuk a világnézetünket és érzékenyebbé válunk más emberek megértésére.
Ha már olvasunk, akkor érdemes megválasztani a számunkra legmegfelelőbb médiumot: korábban kizárólag papíralapú könyveket bújtam, mivel szokatlan volt számomra, hogy elektronikus eszközön olvassak el több száz oldalas könyveket. Aztán később az egyetemi éveim alatt ez megváltozott, és nem volt már probléma, hogy laptopon vagy telefonon olvassak el regényeket, tanulmányokat. Mára már jobban szeretek telefonon vagy E-Bookon olvasni, mivel egyszerűen elfér a zsebemben, vagy a táskámban az eszköz, és számos könyvet magamnál hordhatok így.
Persze ettől függetlenül nem mondanék le a rendes, papíralapú könyvekről, hiszen természetesen a szemünknek egy idő után káros lehet, ha kizárólag a képernyőt nézzük egész nap. De mivel a legtöbben úgyis ezt csinálják, miért ne használhatnák a játékok és a videók nézése helyett olvasására az elektronikus eszközöket?!