Categories
Lakberendezés

Mi a különbség az íróasztal és a számítógépasztal között?

A kérdést úgy is feltehetnénk, hogy van-e különbség íróasztal és számítógépasztal között? Igen, van, de kevesebb mint gondolnánk!

Amikor a dolgozószobát rendezzük be, általában praktikussági szempontok alapján végig gondoljuk, hogy milyen polcokra, szekrényekre lesz szükségünk. Arról is van elképzelésünk, hogy milyen széket fogunk választani. Ám amikor a megfelelő asztalról kell döntenünk, legtöbbször tanácstalanul fogjuk a fejünket, hogy a hagyományos értelemben vett íróasztalt válasszuk vagy inkább számítógépasztalt?

Először érdemes átgondolnunk, hogy mire szeretnénk leginkább használni. A hagyományos íróasztalt annak érdemes választani, akinek munkavégzéséhez sok helyre van szükség az asztalon. Ilyenkor a kiegészítő rekeszek, állványok, tartóelemek inkább zavarók, mintsem praktikusak. Laptop használata esetén például kifejezetten előnyös választás, hiszen maga a számítógép és egér kényelmesen elfér egymás mellett, arról nem beszélve, hogy még rengeteg szabad felületünk marad, melyen szükség esetén mappák, szakkönyvek, jegyzetfüzetek is elférnek.

A klasszikus számítógépasztalt az különbözteti meg az íróasztaltól, hogy külön kialakított tartó része van a monitornak, számítógép háznak, billentyűzetnek. Hagyományos asztali számítógép esetén tehát célszerű kimondottan számítógépasztalt vásárolnunk. A monitortartóval ellátott számítógépasztalnál vegyük figyelembe, hogy a monitor felső szemmagasságban vagy kicsit lejjebb helyezkedjen el.

Bármelyik variációt is választjuk, döntésüknél számoljunk azzal, hogy sok időt fogunk az asztalnál tölteni, és egészségügyi szempontból lényeges, hogy kényelmes testhelyzetben, egészséges testtartással dolgozhassunk.