Categories
Gazdaság

Amit érdemes tudni Elon Musk Twitter vásárlásáról

Elon Musk, a Tesla milliárdos vezérigazgatója és a világ leggazdagabb embere előrelép a Twitter közösségimédiai óriás megvásárlására tett ajánlatában. A Twitter igazgatótanácsa elfogadta Musk 44 milliárd dolláros ajánlatát, megnyitva az utat a milliárdos előtt, hogy megvásárolja a céget, és magántulajdonba vegye.

A Musk és a Twitter közötti viszály hónapok óta nagy nyilvánosságot kapott. Most azonban, hogy az ügylet függőben van, a befektetők komolyabban megvizsgálják, hogyan befolyásolhatja Musk vásárlása befektetéseiket. A következmények különösen jelentősek a Twitter részvényesei és a közösségi média vállalat felhasználói számára.

Ha ez a vásárlás megtörténik majd és lezárul az ügylet a Twitter részvényesei 54,20 dollárt kapnak készpénzben minden birtokukban lévő Twitter részvény után. Ez készpénzbeáramlást jelent a részvényesek és különösen a jelentős számú részvény tulajdonosai számára. A kulcskérdések azonban az, hogy mikor fog ez megvalósulni, ha egyáltan meg fog történni.

Bár a Twitter igazgatótanácsa jóváhagyta az eladást, és a cég végleges megállapodást kötött a Musk 100%-os tulajdonában lévő entitás megvásárlásáról, ám az ügylet még nem teljes. A Twitter részvényeseinek jóvá kell hagyniuk az üzletet a cég következő éves közgyűlésén. Végül az ügyletnek meg kell felelnie a hatósági jóváhagyásnak és egyéb záró szempontoknak.

A Twitter részvényekkel nem rendelkező befektetők számára az a tény, hogy a cég valószínűleg zártkörűvé válik, ez pedig torzító hatást gyakorolhat más közösségi média cégekre, például a Meta Platforms, cégre, valamint az olyan technológiai óriásokra, mint az Apple. A Twitter népszerű platformja feletti egyoldalú ellenőrzéssel Musk olyan változtatásokat indíthat el, amelyek nyomást gyakorolhatnak más technológiai cégekre. A Twitter drámai módon megváltoztathatja azon megközelítést, hogy a platformján lévő többi vállalat számára digitális teret biztosítson, ami már amúgy is vitatott kérdés a technológiai világban, ez pedig nyomást gyakorolna más vállalatokra, hogy hasonló utat járjanak be.