Categories
Szórakozás

Ajándékozás: öröm vagy nyűg?

Az emberek többsége úgy gondolja, hogy ajándékozni öröm. De utána gondoltunk már, hogy miért szeretünk ajándékot adni másoknak annak ellenére, hogy sokszor vagyunk híján ajándék ötleteknek?

Pszichológusok szerint a magyarázat az őskorba vezethető vissza: a párválasztással az ősember is lemondott tápláléka egy részéről, hogy biztosítsa a faj fennmaradását. A hosszú évek során ebből alakult ki az ajándékozás azzal a céllal, hogy szimpátiát keltsünk a másikban és barátságos kapcsolatot alakítsunk ki vele.

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy miért érezzük mégis nyűgnek az ajándékozást? A válasz nagyon egyszerű! Az időhiány miatt. Rohanó világunkban egyre kevesebb időnk marad foglalkozni azzal, hogy kitaláljuk és számba vegyük az ajándék ötleteteket. Pedig az ajándékozásnak pont az lenne a lényege, hogy önkéntes gesztusként megtiszteljük a másikat azzal, hogy foglalkozunk vele, míg megtaláljuk számára azt az ajándékot, amelynek valóban örülni fog.

Az ajándékozás gyermekben és felnőttben egyaránt kellemes érzéseket kelt, viszont nagyon könnyű melléfogni, és ilyenkor rosszul sül el a meglepetés. Nézzünk néhány ajándékvásárlási lehetőséget, amellyel időt is spórolunk és biztosan rátalálunk a tuti ajándékra!

Első körben érdemes az internetet segítségül hívnunk, hiszen webáruházak százai az ajándék ötletek tárházát vonultatják fel részünkre. Nekünk nincs más dolgunk, mint kiválasztani a legmegfelelőbbet, melyet pár napon belül házhoz is szállítanak.

Nem mindenki szeret azonban webáruházakat böngészni, mert nincs lehetőség kezünkbe venni és kipróbálni az ajándékot. Ebben az esetben érdemes felkeresni az ajándékboltot, ahol hosszú polcokon sorakoznak az ajándéktárgyak, és számtalan jópofa ötletből meríthetünk.

Annak sem kell elkeserednie, akinek legjobb szándéka ellenére is csak annyi ideje marad, hogy a hétvégi bevásárlással kösse össze a meglepetés beszerzését, hiszen már a hipermarketek is választékos ajándék kínálattal igyekeznek segítségünkre lenni.

Ne csüggedjünk, ha a szándék megvan, utána már könnyű rátalálni a tuti ajándékra!