Categories
Tudomány

A műanyag ablak különböző elemeinek a hőszigetelése

A műanyag ablakok egyik legfontosabb tulajdonságát és rendeltetésének célját a hőszigetelő képességben tudjuk meghatározni. Ennek az egyezményes jelölésére az U betűvel jelölt hőátbocsátási tényezőt használják a különböző gyártók.

Fontos tehát ezt is figyelembe venni egy műanyag ablak vásárlása esetén ahhoz, hogy a legjobb választást tudjuk megvalósítani. A háztartások kiadásaiban jelentős szerepe van a fűtésszámláknak, ezért nem mindegy, hogy a lakásaink nyílászárói mennyi hőt veszítenek el egységnyi idő alatt.

Amíg régen még a hőátbocsátási tényezőt “k” betűvel jelölték, most az “U” értéket használják ennek jelölésére. Igazából mindegy, hogy melyiket látjuk az adott műanyag ablakon, a megadott érték ugyanaz, csak a betű változott. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy egy műanyag ablak különböző részeire vonatkozóan is fel van számos esetben tüntetve az, hogy az adott nyílászárót alkotó elemek külön is milyen hőátbocsátási tényezővel bírnak.

Az Uw jelölés a teljes műanyag ablak szerkezetének a hőátbocsátási tényezőjét mutatja, az Ug az üveg hőátbocsátási tényezője, míg végül az Uf az ablak keretének vagy profiljának a hőszigetelési képességét jelenti.

Az Uw érték esetében érdemes tudni, hogy a legjobb ablakokkal elérhető már a 0,63 W/m2K érték is. Általában energiatakarékos házak esetén az 1,0-1,2 W/m2K a normális hőátbocsátási tényező értéke, míg a passzívházak esetében a 0,8 W/m2K számít elfogadható Uw értéknek.

A műanyag ablak profilok esetében az Uf = 0,7-0,9 W/m2K számít a legjobb értéknek, míg az üvegek hőátbocsátási képességétől értelemszerűen azt várjuk, hogy minél alacsonyabb legyen, ezesetben például a 0,5 W/m2k érték a sorozatban gyártott ablakoknál az elfogadott.