Categories
Gazdaság

A Kft. alapítás jellemzői

Aki Kft. alapításban gondolkozik, annak érdemes előtte alaposan utánajárni, milyen kötelezettségekkel fog ez járni, illetve milyen feltételek mellett tud belevágni.

A Kft. alapítást már egyetlen személy is kezdeményezheti, és a tagok felelőssége a korlátozott vagyoni betét erejéig terjed ki. A Kft. alapításához szükséges vagyoni tőke minimum 3 millió forint, melyet 2 éven belül kell megfizetni. Mielőtt nekivágunk, tisztázni kell, hogy egy-vagy többszemélyes cégben gondolkozunk, valamint határozott, vagy határozatlan időre tervezünk.

A Kft. alapítás során meg kell jelölni a cég székhelyét, amihez akár székhelyszolgáltatást is igénybe lehet venni. Ki kell találni egy releváns cégnevet, ami még nem foglalt, ezt ellenőrizni lehet a cégjegyzékben. A Kft. alapítás során meg kell még határozni a pontos tevékenységet is, ami számokkal is megjelölhető a hivatalos TEÁOR szerint. Amit nagyon fontos tisztázni még a Kft. alapítás előtt, az az, hogy a tagok közül kinek-mennyi lesz a törzsbetétje. Ez fogja adni a törzstőkét.

De érdemes tudni, hogy ez nem csak pénzbeli hozzájárulás lehet, hanem bizonyos apportokat is be lehet számítani, tehát ingatlant, járművet, és egyéb nagyobb értékű eszközöket, az induló minimális 3 milliós tőke teljesítéséhez. Fontos meghatározni azokat az alapszabályokat is, melyek szerint a nyereségből részesedhetnek a tagok. Meg kell választani, ki lesz az ügyvezető, és ő milyen formában lesz bejegyezve, tehát munkavállalóként vagy vállalkozóként. További információért látogasson el a ceghmester.hu oldalára, ahol hasznos szakmai segítségben lesz része!