Categories
Egészség

A fészekhinta és a vesztibuláris érzék kapcsolata

Az újszülöttek teste és az agya a méhen belüli mozgás során is már fejlődik, akár a magzatvízben való ugrálás hatására. Később pedig jön a totyogás, majd a trambulinon történő ugrálás vagy a kerti játszótéren való pörgés. Ezek során pedig az agy a vesztibuláris érzékszervén keresztül értelmezi a mozgást.

Annak ellenére, hogy a legtöbb ember számára jól ismert az öt érzékszerv, a mozgásérzékelés mégis a legtöbb szülő számára ismeretlen. A vesztibuláris érzékszerv betekintést ad a gyermeknek azzal kapcsolatban, hogy hol helyezkedik a térben a teste, milyen a mozgása, milyen gyors a mozgása és milyen irányba történik ez a mozgás. Ez pedig mind aktívan igénybe van véve a fészekhinta használata során.

Az ehhez kapcsolódó receptorok a belső fülben lelhetőek, és a hallójáratokban lévő folyékony anyag mozgás közben aktiválódik. Ez lehetővé teszi az agy számára, hogy észlelje a fej helyzetében bekövetkezett változásokat, és tudja, hogy például a fészekhinta használata közben a gravitációval együtt mozog vagy inkább ezzel szemben. Ezek a receptorok információt adnak a testnek arról, hogy hol tartózkodik a térben a fészekhintázás során is, így biztonságban érezheti magát, miközben a környezetben mozog.

A fészekhinta segíthet fejleszteni a vesztibuláris érzéket a gyermekek esetében, miközben fejleszti a koordinációt, az egyensúlyt és a kétoldali mozgáskombinációkat. Gondoljon arra, hogy mennyi mindent fog még tenni a gyermeke a növekedés során a fészekhintának a használatán kívül. Fejlett vesztibularis érzék nélkül pedig ezek a tevékenységek igencsak nagy kihívásnak fognak bizonyulni.