Categories
Egészség

A Covid-19 vakcinák kiszállítása számos helyre nehéz feladat

Hónapokkal azelőtt, hogy az első Covid-19 vakcina még jóváhagyott lett volna, gazdag nemzetek jelentkeztek, hogy több százmillió előzetes adagot kérelmezzenek. Ezek a polgáraiknak mentek volna, és másoknak sem. 2020 végéig Kanada 266 millió dózist vett igénybe. Ez elég volt ahhoz, hogy az összes emberét négyszer oltassa be.

Az Egyesült Királyság háromszorosan ragadta meg azt, amire az embereinek szüksége volt. Az Egyesült Államok, amely otthona 330 milliónak, több mint 1 milliárd dózist fenntartott, és naponta több mint egymillió embert vakcinált.

Ez egy nagyon eltérő történet a szegényebb nemzetekben. Március 4-től több mint 80 országban élő emberek még nem kaptak még egy adagot sem. Csak 55 teljes adagot adtak ki a 29 legalacsonyabb jövedelmű országba; És mindannyian Guinea nyugat-afrikai nemzetének emberei voltak. A szubszaharai Afrikában csak néhány ország kezdte meg a rendszeres Covid-19 vakcina programokat.

Tedros Adhanom Ghebreesus irányítja az Egészségügyi Világszervezetet. Ez Genfben, Svájcban található. “A világ a katasztrofális erkölcsi kudarc szélén van” – mondta január 18-án. “És az ár” – tette hozzá “, a világ legszegényebb országainak életével és megélhetőségével lesz megfizetve.

A Covax egy nemzetközi Covid-19 vakcina program. Arra törekszik, hogy hozzáférjen a vakcinákhoz igazságosabb módon. Egyirányú: olyan közvetítő ügyletek, amelyek szabad felvételeket küldnek az alacsony jövedelmű országokba. Annak ellenére, hogy a leggazdagabb nemzetek néhány támogatási ígérete hangzott el, a Covax lassú kezdettel indult. Az első 600 000 adag szállítása február 24-én kiment. Rendeltetési helyük: Ghána nemzet afrikai felső nyugati partján.

Az ilyen erős különbségek abban, hogy kik kaphatnak vakcinát, nem csak a méltányosság kérdése. A globális vakcinázási ráta a pandémiát meghosszabbítja. Legalább annyira fontos, hogy megkönnyíthesse a vírus számára az új vakcina-elkerülési változatok kialakulását.

Gavin Yamey, globális közegészségügyi politika szakértő. A gazdag nemzetek vezetői egy nagyon rossz munkát végeztek annak elmagyarázásában „hogy miért olyan fontos, hogy a vakcinák világszerte elterjedjenek és nem csak a saját nemzetben.” Azt állítja, hogy “senki sincs biztonságban, amíg mindannyian biztonságban vagyunk, mivel a kirobbanás bárhol mindenhol kirobbanássá válhat.”

Az ok: a vírusok mutálása.

A mutációk normálisak. Esélyesen történnek, ahogy a vírus másolja magát egy gazdagép belsejében. A legtöbb mutáció nem okoz kárt. Vagy talán nincs kár, kivéve magát a vírust. De időnként, majd egy apró változással a genetikai utasításokban, a vírus jobban fertőzhet a gazdatestekben. Talán jobbak az immunválaszok elkerülésében. Minél több vírus terjed, annál jobb az esélye, hogy ezeknek a géncsípéseknek egy (vagy nagyobb valószínűséggel több) új, fenyegető vírusos törzse keletkezik.

Valójában ez már megkezdődött.

Decemberben a tudósok új változatot észleltek az Egyesült Királyságban. B.1.1.7 lett az elnevezése. Ez megszerzett mutációkat, amelyek fertőzőbbé tették. Néhány hónap alatt több mint 90 országban felbukkant. Ez magában foglalja az Egyesült Államokat.

Egy másik változat, amelyet először Dél-Afrikában észleltek, könnyebben terjed, mint az első verzió. Különösen zavaró, hogy az aktuális vakcinák látszólag nem működnek ugyanolyan jól ez a variáns ellen. Ez is elterjedt világszerte. A Kaliforniában és New York-ban megjelenő legújabb változat új aggodalmakat szül. Mindaddig, amíg a vírus széles körben terjed, új változatok jelennek meg.

Senki sem tudja, hogy “kell-e folyamatosan üldözni ezt a vírust, és több vakcinát fejlesztenünk” – mondja William Moss. Ő a Nemzetközi Vaccina Access Center ügyvezető igazgatója.

“A pénz nem az egyetlen kihívás” – tette hozzá Ghebreyesus, aki a WHO része február 22-én. A gazdag nemzetek és a vakcina gyártók közötti megegyezések veszélyeztetik a globális ellátásokat. “Ha nincsenek vakcinák [a COVAX számára] vásárolni, a pénz irreleváns.”

Az emberek bárhol oltottak, ok arra, hogy megünnepeljük, mondja Yamey a Duke-nál. “De meg kell zavarnia minket azt tudni, hogy az alacsony kockázatú emberek a gazdag országokban fognak vakcinákat kapni a szegény országokban levő magas kockázatú emberek előtt.” Tisztességesebb lenne, azt mondja, hogy az egészségügyi munkavállalókat és a kiszolgáltatott embereket minden országban a vakcinák előterébe helyezzék el. Tény, hogy megjegyzi: “Nem látom, hogy ez meg fog történni.”

És még ha a COVAX teljesíteni tudja a célját ebben az évben, az alacsony jövedelmű országokban messze lesznek az immunitás kialakulásától. Ez az a küszöbérték, amelyen elegendő ember immunis a kórokozóval szemben, hogy lassítsa a terjedését. A becslések azt mutatják, hogy elérjék a lakosság nyájimmunitását, 60-90 százalékig kell elterjednie a védettségnek. És sok alacsony jövedelmű nemzet nem kap elegendő adagot a vakcinából, hogy széles körben elterjedjen a vakcinázás “2023 vagy 2024-ig,” jegyzi meg Yamey.

“Ez az egyenlőtlenség a gazdag nemzetek dózisainak a felhalmozása miatt van.” Sajnos hozzáteszi, “hogy az én-először, a csak-én megközelítés a hosszú távú érdekeik ellen van.”